Petra Delicado ja merkityt tytöt

Petra Delicado ja merkityt tytöt / Alicia Giménez Bartlett
Ritos de muerte ; suomentanut Jukka Koskelainen
Tammi, 2012, 323 s.

Alicia Giménez Bartlett'in nimi kalskahti tutulta, mutta hämmästyin  huomatessani, että kirja on genreltään jännitystä. Googlailin vähän ja löysinkin tietoja laajasta tuotannosta 80-luvun lopulta saakka. Tosin suurimman menestyksen näyttää tuoneen vasta tämä Petra Delicado -dekkarisarja, josta merkityt tytöt on ensimmäinen osa.

Kirja on tyyliltään melko perinteinen, juoni on sopivan mutkikas ja raakuuksia kuvaillaan vain hyvin maltillisesti. Barri Gothicin  pahamaineisilla kujilla kyllä vieraillaan, mutta kovin paljon lukijan ei tarvitse pelätä eikä kauhistella.

Petra Delicado on Barcelonan poliisin arkistossa työskentelevä entinen asianajaja, joka työvoimapulan koetellessa rikostutkintaa saa yllättäen siirron komisarioksi. Tutkittavaksi määrätään sarja raiskauksia, joissa tekijä valikoi uhrikseen heiveröisiä ja syrjäänvetäytyviä tyttöjä. Aluksi ainoa johtolanka on kehämäinen merkki, jonka raiskaaja painaa jokaisen uhrinsa käsivarteen.

Avuksi Petralle määrätään Fermín Garzón, Salamancasta suurkaupunkiin siirtyvä vanhempi konstaapeli, jonka on aluksi kovin vaikea tottua ajatukseen työskentelystä naisen alaisena. Muita tärkeitä henkilöitä ovat Petran kaksi entistä aviomiestä, toinen kaikin tavoin etevymmyyttään todisteleva menestyvän asianajotoimiston osakas ja toinen parikymmentä vuotta Petraa nuorempi, äitiä kaipaava baarimikko. Näiden kolmen erilaisen miehen avulla tarinaan tulee aimo annos herkullista kuvausta naisen arjesta Espanjan kaltaisessa machokulttuurissa. Petra kyllä pärjää ja on pärjäämisestään myös tietoinen, mutta helpoksi sitä ei hänelle tehdä.

Henkilökuvaus onkin eittämättä yksi kirjan vahvuuksista. Myös epäiltyjen puolella on mielenkiintoisia tyyppejä: ankaran kasvatuksen ahdistamia, katkeria syrjäytyneitä nuoria, perheen kunniaa vartioivia isiä, sairaalloisen siistejä ja siveitä äitejä. Tapahtumat voisivat olla melkein mitä vain, kiinnostavinta on seurata näiden persoonien reaktioita niihin.

Naiskomisarioita on kirjallisuudessa liikkeellä jo monia ja Petra Delicado mukautuu hyvin joukkoon. Sen verran hän on kuitenkin omanlaisensa kaikkine epäilyksineen ja itsenäisyydenkaipuineen, että jään innolla odottamaan sarjan seuraavan osan suomentamista.

Muita komisario Delicadon seurassa aikaa viettäneitä ovat MargitRachelleKirsi ja Norkku.

Kommentit

 1. Kiva, että pidit! Minähän olen yrittänyt mainostaa Petra Delicadoa monessa yhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viihdyin kyllä erinomaisesti näiden henkilöiden parissa, ja Barcelonassa. Petra Delicado on juuri sopivan karrikoitu mutta samalla kuitenkin uskottava henkilö, mielelläni lukisin lisääkin hänen edesottamuksiaan. Osaan vähän espanjaa, mutta taito taitaa olla sen verran ruosteessa, että odottelen suomennoksia.

   Poista
 2. Tämäpä onkin mulle ihan uusi kirjailijatuttavuus. Delicato-dekkarit kuulostavat kyllä sellaisilta, että niihin pitää ehdottomasti tutustua. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, ainakin perinteisestä dekkarityylistä tykkääville. Ei tämä mitään mennyttä maailmaa ole, mutta jännitystä kehitellään silti mukavan hillitysti, ilman verta ja suolenpätkiä.

   Poista

Lähetä kommentti