Valhe & viettelys

Valhe & viettelys : tarinoita pettämisestä
Helsinki-kirjat, 2011, 189 s.

Kuinka ihana aihe ja hykerryttävä nimi tällä novellikokoelmalla! Ja mukana on lisäksi muutama minulle aika tuntematon kirjailija, mikä  lisää entisestään mielenkiintoa. Pettäminen ymmärretään tässä aika lailla laveasti; pettää voi puolison lisäksi myös oma isä, muisti tai koko maailma!

Jotkut novelleista pääsivät ohi aikalailla livahtamalla, mutta on mukana pari paremminkin mielenpainuvaa juttua. Kaikkein lennokkaimmat tarinat olivat Jääskeläisen Kirje Lethelle ja Lymin Pankkiirin hevonen.

Kirje Lethelle perustuu huikeaan ideaan muistisairaudesta jonka seurauksena muistot muuttuvat tulevaisuudenkuviksi. Ja kuinka elämä tällaisesta mutkistuu, voitte vain kuvitella kuinka komealla tragikomiikalla Jääskeläinen tarinaansa rakentelee!

Lymin hevonen ryntäilee vähän epätasaisessa liikkeessä, novellissa on sekä hitaasti kulkevaa mutta upean hirteistä kerrontaa pankkiiri-isän arkipäivästä, että huimia kiihdytyksiä eroottisen hevosen laukatessa näyttämölle. On jo muutenkin ollut tarkoitus lukea Lymin romaani Susi sisällä, ja tämän jälkeen aikomus on entistäkin vakaampi!

Tommi Liimatan Venenäyttely on taitava kuvaus pienen pojan maailmasta, samanaikaisesti hauska ja riipivän surullinen. Poikien puhetapa on minulle vieras, mutta silti vakuutuin dialogin autenttisuudesta; ihan varmasti pojat ovat joskus 80-luvulla jonkin kaupungin jossain lähiössä kerrostalon pihalla puhuneet juuri näin! Korhosen Muotokuva, Sahlbergin Keltainen sade ja Parkkisen Rouva Uljanovitch olivat myös kukin omalla tavallaan hienoja.

Sen sijaan Tiina Raevaaraan Perro Negrosta jäi mieleen vain se, etten tajunnut siitä hölkäyksen pöläystä, Tuija Välipakan Itkevästä samettiruususta ei sitäkään! Pitäisiköhän lopettaa lukeminen illalla sängyssä juuri ennen nukahtamista?

Tässä vielä luettelo novelleista, jotka sisältyvät kokoelmaan:

Muotokuva / Riku Korhonen
Perro negro / Tiina Raevaara
Kirje Lethelle / Pasi Ilmari Jääskeläinen
Itkevä samettiruusu / Tuija Välipakka
Keltainen sade / Asko Sahlberg
Rouva Uljanovitch / Leena Parkkinen
Venenäyttely / Tommi Liimatta
Pankkiirin hevonen / Tiina Lymi


Valheista ja viettellyksistä ovat kirjoittaneet aiemmin ainakin Sinisen linnan kirjaston Maria, Susa Järjellä ja tunteella, Jenni K-blogissa, Linnea Kujerruksissa ja Jori Kaiken voi lukea! -blogissa.

Kommentit

 1. Kiinnostava kansi. Tässä minua olisi lähinnä kiinnostanut Pasi Ilmari Jääskeläisen suoritus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jo pelkästään Jääskeläisen takia kannattaa lukea!

   Tuota kantta minäkin katselin, se on kaunis mutta mitä siinä on? Mustekalan lonkeroita?

   Poista
 2. Siis jo Pasin novelli oli niin ihana ja lukijaa kivasti haastava, että tosiaankin jo sen takia kannattaa tämä lukea ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep! Novellin idea on ihanan päätön, mutta miten ovelasti se rakentuukaan ihan järkeenkäyväksi "toiseksi todellisuudeksi".

   Poista
 3. Minäkin pidin Pankkiirin hevosesta, se arkipäivän kuvaus räntäsateessa oli jotenkin riistävää. :)

  Jääskeläisen teksti oli myös upea.

  Petto Negro.. Niin, siitä minäkään en saanut otetta. Itkevä samettiruusu avautui minulle vähän enemmän vasta toisella lukukerralla.

  Mielestäni tiivistät kirjan tässä tosi hyvin, jos en olisi jo lukenut, lukisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munkin olisi varmaan pitänyt lukea toistamiseen nuo pari novellia, mutta kun niistä ei jäänyt mitään sellaista koukkua että olisin halunnut sen tehdä, annoin olla ;)

   Poista
 4. Minä en ole vielä lukenut, mutta luen kyllä vielä. Hyllyssä jo on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tulipa tuohon ihan huomaamattani hauska sanaleikki. :)

   Poista
  2. Tämä on siitäkin kiva luettava, että pääsee kurkistamaan niin monen suht tuoreen kirjailijan tekstiin. Esim. Liimatalta en ollut lukenut aikaisemmin mitään, oli mielenkiintoista nähdä millä tyylillä hän kirjoittaa.

   Poista

Lähetä kommentti