Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt


Minä olen sinun tyttöystäväsi nyt / Nina Hemmingsson
Jag är din flickvän nu ; suomentanut Saara Pääkkönen,
tekstannut Mika Lietzén
WSOY, cop. 2011, 126 s.

Hätkähdyttävän hieno sarjakuvakirja! Huumori on niin mustaa ja tylppää että harvoin tapaa. Ahmin albumin kerralla ja se oli melkein liikaa, alussa tirskuin hilpeänä mutta loppupuolella meinasi jo henki loppua ja ahdistus päästä turhan liki.

Hemmingssonin kuvat ovat pysäyttäviä, kömpelöt tyhjäsilmäiset hahmot tuijottavat lukijaa niin vaativina ja tosissaan, että niitä on pakko kuunnella. Eikä tekstikään päästä yhtään helpommalla, se iskee estoitta aina juuri heikoimpaan kohtaan, siihen, jonka ehkä mieluummin piilottaisi.

Tarinoiden pituus vaihtelee yhden ruudun oivalluksista muutaman kymmenen sivun novelleihin, piirrostyyli säilyy paria poikkeusta lukuunottamatta samantyylisenä. Mustavalkoiset kuvat on vedetty ronskilla viivalla, värikuvissa on käytetty enemmän sävyjä ja rasterointeja. Melkein Hemmingssonin tyylitunnusmerkkinä voisi pitää  "mustelmavarjostusta", jolla hän loihtii muutenkin vaikuttavat kasvokuvat aivan hypnoottisiksi.

Tarinoiden pääosassa on nainen, joskus teini-ikäinen, joskus mummo, mutta useimmiten siltä väliltä. Ja säännönmukaisesti nainen on myös tyttöystävä. Siihen se säännönmukaisuus sitten loppuukin. Hemmingsson kyseenalaistaa sukupuolirooleja ja venyttelee kliseisiä ajatuksia parisuhteesta niin raikkaalla paatoksella, että vanhoja koodeja on tämän jälkeen enää vaikea ottaa kovin tosissaan.

Suosittelen naisille, jotka suhtautuvat itseensä lempeästi ja rautaisella luottamuksella!

Kommentit

 1. Kuulostaa aikamoiselta kirjalta! Olin vakuuttunut jo arviosi ensimmäisen kappaleen luettuani: ihan sama mitä genreä kirja edustaa, mutta jos joku kirja on noin vaikuttava, se on kiinnostava. Ja kyllä mua nykyisin kiinnostaa kovasti tuo sarjakuva-genrekin. :)

  VastaaPoista
 2. Wuhuu! Tuo on pakko saada luettavakseni. Olen lyhyessä ajassa innostunut hienoista sarjiksista (Kajaani, Persepolis...) Ihanaa huomata, että sarjis on alkanut olla enemmän IN. Harmittaa, kun ei ollut mahdollisuutta lähteä Helsinkiin sarjakuvafestareille, jotka olivat hiljattain.:((( Sentään juhlavuosi: sata vuotta suomalaista sarjakuvaa!

  VastaaPoista
 3. Jenni ja Leinikki, kyllä tämä oli pitkästä aikaa sellainen sarjis, että kun näin ekan kuvan jossain netissä, se pisti vetämään henkeä ja syvään!

  VastaaPoista
 4. Mä olen tätä katellut kirjakaupassa, pelkästään tuo kansi on ihan hillitön. :D Siinä tiivistetään jotain olennaista mustasukkaisuudesta ja omistushalusta, käännettynä sellaisen mustan huumorin muotoon...

  VastaaPoista
 5. Salla, hillitön on just se sana!

  VastaaPoista
 6. Voihan, tätä voisi tarkkailla kirjastosta! Piirrostyyli vaikuttaa jännältä ja kertomasi perusteella koko albumi kiinnostavalta. Kiitos Erja!

  VastaaPoista
 7. Linnea, jos musta huumori puree niin suosittelen tätä lämpimästi!

  VastaaPoista
 8. Luin tästä jonkun toisenkin ylistävän arvion jostain lehdestä. Luen harvoin sarjiksia, mutta tähän voisin tarttua. Kiitos, kun palautit mieleen.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti