Satunnaista seuraa

Satunnaista seuraa / Anne B. Ragde
Nattønsket ; suomentanut Katriina Huttunen
Tammi, 2011, 250 s.


Satunnaista seuraa on räväkällä seksillä höystetty kepeä tarina Ingunnista, Trondheimissa asuvasta ikisinkusta. Ingunn työskentelee muodikkaasti musiikkitoimittajana ja elää itsekin jonkinlaista rokkiunelmaa. Hän naiskentelee ympäriinsä ilman sitoutumuksia, pitää huolen, että ehtii jättää ennen kuin tulee jätetyksi ja kiteyttää elämänfilosofiansa suosikkibiisiensä riimeihin.


Tällä mennään melkein loppuun saakka, pieniä syyllisyyden- ja yksinäisyydenpuuskia lukuunottamatta Ingunnin elämä kuluu vailla sen syvällisempiä mietteitä, dokaillen ja aina yhä nuorempia miehiä iskien. 


En ehkä oikein tavoittanut sitä mitä kirjailija on tahtonut sanoa. Tarinan onttous voisi olla tietysti tarkoituksellinen tyylikeinokin, onhan se melko tyhjänpäiväistä jos ihmisuhteet kaventuvat pelkäksi seksiksi. Kun päällimmäisenä tunteena on pelko menetyksestä, ei voi kiintyä eikä luottaa. Selvimmin tämä näkyy miessuhteissa, mutta ei Ingunn naispuolisille tuttavilleenkaan uskalla oikein antaa arvoa.

Sitoutumisen pelko on mielenkiintoinen aihe, mutta sen käsittely jää melko kapeaksi. Vaikken kovin osoittelevasta tyylistä pidäkään, aihetta ei saada tässä oikein esiin, se jää liiaksi raflaavien seksikohtausten ja trendikkään työelämän kuvauksen varjoon.


Jonkinlainen käänne tapahtuu tarinan puolivälissä, kun Ingunn tapaa pienen Emma-tytön yksinhuoltajaksi jääneen Tomin. Ingunn pyristelee rakastumista vastaan huonolla menestyksellä. Ja jokainen pieni lukija arvaa taatusti jo tässä vaiheessa, kuinka siinä käy. Ratkaisu on vähän turhan helppo.


"Satunnaista seuraa" on sujuvasti kirjoitettu ja viihdyttävä, mutta toisaalta tasapaksu ja yllätyksetön. Kirjan luettuani minun on hieman vaikeaa ymmärtää Berliininpoppelit -sarjan suurta suosiota; kirjat eivät voi muistuttaa paljon toisiaan.

Kommentit

 1. Innostuin heti kun näin että olit arvostellut Ragden uusimman, itse nimittäin pidin Berliininpoppelit-trilogiasta todella paljon ihastuttavine hahmoineen. Tuntuu hassulta, että kuvauksestasi päätellen Ragde on tehnyt jonkinlaisen mahalaskun.. Toisaalta antanen tälle kuitenkin mahdollisuuden.

  Kiitos hyvästä arviostasi Erja!

  VastaaPoista
 2. Mä en ole vielä lukenut Berliininpoppeleita, mutta aion kyllä lukea. Luotan tohon intuitiooni, että ne ovat parempia kuin tämä Satunnainen.

  VastaaPoista
 3. Erja, minulla oli ihan samanlainen lukukokemus kuin sinulla. Satunnaista seuraa ei kolahtanut, vaikka se oli erittäin miellyttävä ja helppolukuinen noin muuten.

  En ihan heti pysty tarttumaan Berliinipoppeleihin ja kokeilemaan kirjailijalta jotain muuta.

  VastaaPoista
 4. Minä pidin Berliininpoppeli-trilogiasta tosi paljon myös, ja tämäkin uusin Ragde on kyllä lukulistalla. Hieman kuitenkin arveluttaa millainen lukukokemus siitä tulee.. aika erilaisen tyyppinen kirja tämä vaikuttaa olevan.

  VastaaPoista
 5. Hanna, luin sun jutun, se oli hyvin sanottu, että kirjassa ei ollut kipinää. Ei huono, mutta jotenkin ilman suuntaa.

  Illalla mietin, miksi olen taas niin kriittinen. Ehkä ne oli taas ne väärät odotukset. Jos olisin alkanut lukea kirjaa eroottisena romaanina, olisin varmaan ollut paljon tyytyväisempi. Sellaisenahan tämä olisi oikeastaan aika hyvä, hauskan suorasukaisia seksikohtauksia oikein vilisee.

  Enkä voi syyttää edes takalievetekstejä, siellä kyllä kerrotaan aika selvin sanoin mistä on kyse.

  Naakku, mä pahoin pelkään että odotukset ei täyty jos tätä vertaa Berliininpoppeleihin. Mähän en niitä tosiaan ole vielä lukenut, mutta olen aina kuvitellut että niissä olisi jotain enemmän.

  Heh, nythän mä keksin; tämä kirja olikin sellainen yhden yön juttu, ja mä höpsö odotin suhdetta.

  VastaaPoista
 6. "Heh, nythän mä keksin; tämä kirja olikin sellainen yhden yön juttu, ja mä höpsö odotin suhdetta. "

  Hauska ajatus! Ehkä se suhde sitten syntyisi Berliininpoppeleiden kanssa..? :)

  VastaaPoista
 7. Berliininpoppelit-trilogia on ihan erilainen ja todella hyvä. Minäkin olin tähän Ragdeen pettynyt, mielestäni myöskin kustantaja markkinoi kirjaa väärin. Bloggaan tästä myöhemmin, joten en nyt kommentoi tämän enempää. Mutta lukekaa hyvät ihmiset Berliininpoppelit - älkää antako tämän kirjan estää!

  VastaaPoista
 8. Minulla on ollut jo pitkään Berliininpoppelit lukulistalla, mutten tiedä, miksi en vieläkään ole niihin tarttunut. Tämän kirjan kyllä jätän suosiolla väliin ja joku kerta luen nuo aikaisemmat!

  VastaaPoista
 9. Minusta aikaisemmat kirjailijan teokset ovat sellaista parempaa viihdettä. Hyvä viihde on ihmiselle aina silloin tällöin tarpeen, ettei lukemisesta tule suorittamista.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti