Rivien välissä : kirjablogikirja / Katja Jalkanen & Hanna Pudas

Rivien välissä : kirjablogikirja / Katja Jalkanen & Hanna Pudas
Avain 2013, 168 s.

Innokkaasti odottamani kirjablogikirja saapui minulle juhannukseksi. Lukemaan pääsin vasta pyhien jälkeen mutta sitten hotkaisinkin koko herkun melkein yhdeltä istumalta.

On upeaa saada käsiinsä kirja, joka kertoo mieluisasta harrastuksesta ja jonka tekemistä on itsekin päässyt hiukkasen edesauttamaan. Vastasin Katjan ja Hannan lähettämään kyselyyn yhdessä noin kuudenkymmenen muun kirjabloggarin kanssa. Apuni oli siis vaatimatonta lajia, mutta silti olen todella iloinen ja ylpeäkin siitä että olen mukana!

Kirjablogikirja alkaa katseella menneisyyteen. Suomessa on blogattu noin kymmenen vuotta ja kirjoistakin melkein yhtä kauan. Itse aloitin noin kolme vuotta sitten, enkä silloin arvannut ollenkaan mitä kaikkea bloggaaminen tulisi tuomaan muassaan. Muutaman kuukauden haahuilin yksikseni bittiavaruudessa, mutta sitten, herranjestas, joku kommentoi! Eikä se joku ollutkaan kuka tahansa, vaan tuttu nimi lehtijutusta, Salla Brunou. Sallan lukupäiväkirjan kautta sitten tutustuin blogistanian tapoihin, opin itsekin kommentoimaan ja osallistumaan yhteisön toimintaan.

Katja ja Hanna asettelevat bloggaajia myös ryhmäkuvaan. Joukko ei ole kovin yhtenäinen mutta sitäkin sopuisampi, mielipiteen vapautta ja erilaisuuden arvokkuutta muistetaan kommenteissa korostaa tämän tästä. Suurin osa kirjabloggareista on naisia, nuoria aikuisia tai keski-ikäisiä, hyvin koulutettuja ja ammateissa, jotka ainakin joltain osin sivuavat kirja-alaa.

Blogistanian yhteisöllisyys, kirjablogien sisältö, tekijänoikeudet ja kirja-alan ammattilaisten ja lukijoiden suhtautuminen kirjablogeihin ovat mielenkiintoisia aiheita. Kaikista näistä on vaihdettu paljon mielipiteitä blogeissa  ja eri keskusteluryhmissä, mutta on mukavaa, että kirjablogikirjassa on koottu teemoja yhteen.

Hauskaa oli lukea myös erilaisista palkinnoista ja haasteista jotka kiertävät blogistaniaa, sekä varsinkin kirjablogistien omista tempauksista. Suurin osa niistä on vielä tuoreessa muistissa, mutta tästä listauksesta sen vasta oikein kunnolla tajuaa, kuinka paljon kaikkea kivaa tapahtuu koko ajan! Kirjablogien ensimmäiset kymmenen vuotta on nyt taiten taltioitu, mitähän seuraavat kymmenen tuovat tullessaan?

Kirjablogikirjasta voi lukea lisää mm. Kirjasfääristä, Jäljen äänestä ja Luutii-blogista.

Kommentit

 1. Psst, Sallan sukunimi on Brunou.

  Blogimme ovat melkein siskoksia, yhtä vanhojakin. Mahtava kirja, sanon minäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, ja anteeksi Salla, riennän korjaamaan. Se Brunow näyttikin vähän oudolta, mutten tajunnut miksi. Kiitos!

   Poista
 2. Minäkin ahmaisin tämän kerralla, ja aion vielä yrittää tutkia sitä hieman kylmemmän viileästi, jos se onnistuu - mutta kirja riistettiin minulta heti lainaan, joten pääsen kirjoittamaan siitä vasta ensi viikolla :-) Paljon on tosiaan tapahtunut kirjablogistaniassa ja hienoa, että yksiin kansiin on dokumentoitu tätä yhteistä intohimoamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun on turha edes yrittää olla viileän analyyttinen tämän suhteen, puhkun innosta ihan avoimesti :) Silti tulen varmaan minäkin palaamaan kirjan pariin vielä myöhemminkin.

   Ajattele Arja, sitten kun tämä kaikki alkaa painua unholaan ja katoaa jonnekin avaruuteen uusien, nyt vielä aivan kuvittelemattomien medioiden syrjäyttäessä nykyiset, meillä on tuo kirja jonka kanssa muistella! (luottamukseni painettuun sanaan näyttää olevan horjumaton :)

   Poista
 3. Minulla tämä nököttää tuossa pöydänkulmalla, mutta olen vasta selaillut läpi. Hyvältä kuitenkin vaikuttaa jo sillä perusteella.

  On kiva olla osa tällaista yhteisöä. Enpä olisi minäkään sellaiseen arvannut päätyväni. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin kivaa! Olen ihan älyttömän ylpeä Katjan ja Hannan puolesta ja iloinen omastani, että saan olla mukana!

   Poista
 4. Kiinnostava kirja! Ja varmaan vuonna x, sitten vaikka 10 vuoden päästä, vahvaa nostalgiaa;)

  Linkittäisin kaikki tästä kirjoittaneet, mutta en ehdi tsekata, ketkä ovat sen tehneet: Odotan Katjan koostetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä on varmasti kirjoitettu jo paljon, minä laiskasti linkitin vain ekaksi muistamani jutut. Tuo Penjamin juttu on siitä hyvä (siitäkin!), että sen kautta pääsee kurkkaamasn moneen muuhunkin blogiin.

   Poista
 5. Tämä oli kyllä hyvä pieni suuri kirja kirjabloggaamisesta. Vallan mainio tapaus ja huisia, että kirjabloggaamisesta ylipäänsä on kirja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Kirja on kiva yhdistelma tietoa ja hauskoja muistoja.

   Oli hienoa lukea sitä, kun asioita oli vedetty yhteen niin hyvin. Siis vaikka periaatteessa luuli tietävänsä kaiken jo etukäteen, niin silti vastaan tuli monta juttua, jota ei ollut koskaan tullut ajatelleeksi. Ei ainakaan juuri siitä näkökulmasta, jonka Katja ja Hanna oli keksineet nostaa esiin.

   Poista

Lähetä kommentti