Riivaus


Riivaus : romanttinen kertomus / A. S. Byatt ;  jälkisanat: Sanna Nyqvist ja Merja Polvinen
Possession : a romance / suomennos: Marja Alopaeus ; runot suom.: Leevi Lehto
Teos, 2008, 708 s.

Kirjan idea on kutkuttavan mielenkiintoinen. Roland Michell, nuori kirjallisuudentutkija, löytää lempipaikassaan London Libraryssa istuessaan kadonneita kirjeitä, jotka viktoriaaninen runoilija Randolph Ash on kirjoittanut salaiselle rakastetulleen. Roland kähveltää kirjeet, jotteivat ne joutuisi kilpailevien tutkijoiden käsiin. Hän saa selville, että kirjeiden kohteena on toinen runoilija, naistutkimuksen arvostama Christabel LaMotte. Roland uskaltautuu ottamaan yhteyttä LaMotte-tutkijaan Maud Baileyhin, jota yhteinen kollega on kuvaillut naisena, jonka "kylmyys aiheuttaa miehille verentungosta".

Tarinan edetessä on hauska seurata tutkijoiden kilpailua lähdemateriaalien hallinnasta. Mielenkiintoista on myös arvailla sitä, ennustavatko löytyvät todisteet menneisyyden rakkaustarinasta tapahtumia nykyajassa.

Sanna Nyqvistin ja Merja Polvisen jälkisanat saattaisi olla hyvä lukea etukäteen, niin innostavasti ne hehkuttavat kirjan ansioita. Monessa muussakin arvovaltaisessa yhteydessä tämä kirja on saanut loistavia arvioita ja monikerroksinen ja kiehtovahan se toki onkin.

Mahtoiko olla kirjahyllyssä seisovien vielä lukemattomien kirjojen polte joka aiheutti sen, että 700 sivua oli minulle vähän liikaa. Tai ehkä ne olivat nuo pitkät "viktoriaaniset" runot, joita lukiessa huomasin ajattelevani ihan muita asioita.

Kommentit