Puolikas keltaista aurinkoa

Puolikas keltaista aurinkoa / Chimamanda Ngozi Adichie
Otava, 2009, 608 s.

Tarinan alussa 1960-luvun Nigeriassa on kaikki hyvin.  Ylpeä Odenigbo opettaa yliopistolla, onnistuu saamaan kauniin Olannan rakastumaan itseensä ja palkkaa palvelijakseen hieman tosikkomaisen nuoren maalaispojan Ugwun.

Kaupunkiälymystöön kuuluva ystäväpiiri järjestää myöhään kestäviä illanistujaisia, joissa keskustellaan älykkäästi, tanssitaan ja kuunnellaan high-life-musiikkia sekä luonnollisesti nautitaan palvelijoiden isännilleen loihtimia tuoksuvia herkkuja.

Biafran sodan ensimmäiset merkit ilmaantuvat vainvihkaan, huhuina ja uutisina. Kun sota sitten syttyy, alkavat pelottavat tapahtumat vyöryä ihmisesten ylitse vääjäämättä ja hallitsemattomina. Sota on kuvattu yksilöiden näkökulmasta, kertoen kunkin henkilökohtaisista menetyksistä ja peloista.

Sota on dramaattinen tausta tälle kertomukselle jonka parasta antia ovat kuitenkin henkilöiden väliset suhteet. Kirjailija on luonut useampia mielenkiintoisen "eriparisia pareja" joiden yhteiselämän jännitteitä kuvataan hyvinkin tarkkanäköiseti ja hienotunteisesti oivaltaen.

Sisarukset Oleanna ja Kainene paljastuvat entisen mahtimiehen tyttäriksi. Heidän välillään on ollut kaunaa toisen käyttäessä isän vaikutusvaltaa häikäilemattä hyväkseen bisnesmaailmassa, toisen taas salatessa alkuperänsä. Onigbon vallankumouksellisuuden uskottavuus joutuu koetukselle kun rakkaus Oleannaan syvenee, samoin palveluspoika Ugwun tahtoessa välttämättä säilyttää lähes alamaisen lojaalisuutensa isäntää kohtaan. Kainenen ja Richardin suhdetta taas monimutkaistavat roturistiriidat.

Lue kirjailijan haastattelu Plaza.fi:n lukunurkasta
Lue kirjan taustoista Voima-lehden artikkelista

Kommentit