Puhdistus


Puhdistus / Sofi Oksanen
WSOY, 2008, 308 s.

Tätä kirjaa en lukenut, vaan kuuntelin. Kesällä 2008, loma oli juuri alkanut ja mökillä oli sateista. Loikoilin kammarissa ja yritin näyttää ihan normaalilta aina kun tytöt tulivat sisään. Silti ne kysyivät:  Äiti, mikä sun on? Näytin varmaan aika järkyttyneeltä.

Aliide Truun erakonpäivät häiriintyvät pahoinpidellyn Zaran ilmestyessä Viron maaseudulla sijaitsevat talon pihalle. Molemminpuolisen epäluuloisuuden vähitellen kadotessa vanha Aliide ja nuori Zara paljastavat yhä enemmän itsestään. Naisten elämäntarinoiden  kautta piirtyy terävä kuva niin nykyaikaisesta naiskaupasta kuin Viron historian naisiin kohdistuneesta väkivallastakin.

Tarina on ajankohtainen, raju ja likainen, kieli raikkaan arkista ja romaanin rakenne ja yksityiskohdat loistavia.

Puhdistus on kohta napsinut kaikki mahdolliset kirjallisuuspalkinnot ja aivan syystä. Työkavereiden kanssa vitsailtiin, että Nobel enää puuttuu. Ehkä se on vain ajan kysymys?

Kommentit

  1. Suurin epäilyksin aloitin tämän kirjan lukemisen. Mutta kyllä se on kaiken hehkutuksensa arvoinen. Tositarina? En tiedä. Mutta pani ajattelemaan elämää vain parin tunnin matkan päässä rajaltamme. Hieno kirja.

    VastaaPoista
  2. Minä olin tästä tosi vaikuttunut, aihe on vähän turhankin rankka mutta kirja on niin hienosti rakennettu kaikkine yksityiskohtineen. Tositarinana en tätä pitänyt hetkeäkään, mutta mahdollisena kyllä.

    Muutenkin ihailen Sofia aika lailla, näen hänessä kiehtovan yhdistelmän älyä, rohkeutta, herkkyyttä ja kovuutta.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti