Uiden kotiin / Deborah Levy
Kuva elokuvasta The Swimmer (1968) ohj. Frank Perry |
Tarina alkaa keskiyöllä vuoristotiellä. Alpes-Maritimes, Ranska, heinäkuu 1994:
"Kun Kitty Finch irrotti otteensa ohjauspyörästä ja sanoi rakastavansa häntä, hän ei enää tiennyt olivatko sanat uhkailua vai keskustelua. Kittyn silkkimekko luisui harteilta tämän kumartuessa ohjauspyörän ylle. Tien yli juoksi jänis ja auto heilahti. Mies kuuli sanonvansa: Mitä jos vain heittäisit repun selkään ja lähtisit katsomaan Pakistanin unikkopeltoja niin kuin halusit?Kuuluisa runoilija Joe Jacobs on perheineen lomailemassa huvilalla lähellä Nizzaa. Seurueeseen kuuluvat Joen vaimon Isabelin ja 14-vuotiaan tyttären Ninan lisäksi perheen ystäväpariskunta Laura ja Mitchell, huvilan talonmies Jurgen ystävineen sekä viereisen huvilan eläkkeellä oleva lääkäri, Madeleine Sheridan.
Niin, nainen sanoi.
Hän haistoi bensiinin. Naisen kädet syöksähtelivät ohjauspyörällä kuin lokit, joita he kaksi tuntia sitten olivat laskeneet Hotelli Negrescon huoneestaan käsin.
Nainen pyysi häntä avaamaan ikkunan, jotta kuulisi hyönteisten huutavan toisilleen metsässä. Hän veivasi ikkunan auki ja pyysi naista, lempeästi, pitämään katseensa tiessä. "
Eräänä aamuna uima-altaasta löytyy vieras alaston nainen. Kitty Finch on siellä kädet levällään, pitkät punaiset hiukset veden pinnalla kelluen. Tilanteen rauhoituttua, kun on todettu, ettei altaassa ole karhua vaan tyttö ja että tyttö lisäksi on täysin kunnossa, Isabel yllättää muut pyytämällä Kittyä liittymään seurueeseen. Tässä vaiheessa kaikki vaikuttaa viattomalta, tyttö on asunut talossa aiemminkin, hän tuntee omistajan ja paikan rastatukkainen talonmies Jurgen on hänen ystävänsä. Kukaan ei vielä tiedä että Kitty lähes pakkomielteisesti ajattelee Joen runojen olevan puhetta suoraan hänelle itselleen. Kukaan ei tiedä, että hän kantaa vanhaa kaunaa naapurin iäkästä rouvaa kohtaan. Silti on kummallista, että Isabel pyytää tyttöä jäämään. Tietääkö Isabel itsekään, miksi?
Levy on luonut uima-altaan ympärille todella hienon henkilögallerian. Henkilöiden eri-ikäisyys ja muukin erilaisuus antavat kerronnalle laveutta, tarinaa tulee katsottua erilaisista näkökulmista kun se kerrotaan monen suun kautta. Laura ja Mitchell jäävät hieman sivuun, mutta kaikkien muiden persoonallisuus tulee hyvin esiin. Kuvaus on pienieleistä mutta syvällistä, Levy piirtää henkilöidensä omalaatuisuuden esille tarkasti ja paljastaa samalla kunkin elämän tragedian. Henkilöiden väliset suhteet ovat kiihkeitä, mutta tunnelmaa hallitsee kuitenkin surumielisyys, joka mykistää. Voit tietää toisesta kaiken, etkä silti välttämättä ymmärrä, mikä hänet ajaa raiteiltaan. Tai vaikka ymmärtäisitkin, et pysty estämään, voit vain mykistyneenä todistaa tuhoa.
Deborah Levy on brittiläinen runoilija ja kirjailija. Hän on syntynyt Etelä-Afrikassa, mutta muuttanut vanhempiensa kanssa Lontooseen jo lapsena. Lehtihaastettaluissa Levy on pohtinut kasvuympäristöstä irtautumisen merkitystä kirjoittamiselle. Hän ei koe palaavansa samoihin aiheisiin uudelleen ja uudelleen, mutta myöntää kuitenkin, että lapsuudessa koetut menetykset ovat vaikuttaneet aihevalintoihin.
Levy'n tuotannosta suurin osa sijoittuu 90-luvulle. Tuolloin julkaistujen näytelmien ja novellien jälkeen tuotannossa oli pitkähkö tauko, jonka tämä nyt suomennettu Uiden kotiin vuonna 2011 katkaisi. Tämän jälkeen on alkukielellä julkaistu jo toinenkin romaani, Hot Milk.
Suomennoksen on kustantanut melko uusi tulokas alalla, Fabriikkikustannus. Tämän turkulaisen osuuskunnan sivuilla luvataan julkaista "vuodessa neljä tiivistä mestariteosta, joista et välttämättä muuten koskaan kuulisi." Koko vuoden tai puolen vuoden kirjat on mahdollista tilata verkkokaupasta etukäteen erittäin edullisesti. Tänä vuonna julkaisulistalla on Levy'n romaanin lisäksi Laura Restrepon Intohimon saari ja Elizabeth Harrowerin Tietyissä piireissä, molemmat hyvin mielenkiintoiselta vaikuttavia teoksia. Kurkatkaa ihmeessä sivuja, sieltä löytyy muutakin tutustumisen arvoista!
Levy, Deborah: Uiden kotiin
Swimming home, suom. Laura Vesanto
Kannen kuvat Galina Gallo, ulkoasu Outi Vihlman
Fabriikkikustannus 2016, 144 s.
Kiitos Erja, pitääkin laittaa tämä lukuun. Minä mesenoin Fabriikkia kun käynnistivät toimintaansa ja sekä tämä että Intohimon saari löytyvät jo hyllystä. Hyvältä vaikuttavat, molemmat. Voisikin ehkä myös laittaa tuon "vuositilauksen" pyörimään. :)
VastaaPoistaMinä lainasin tämän kirjastosta, mutta pidin niin paljon, että tilasin itselle oman kappaleen. Ja samalla pistin sisään puolivuotistilauksen, toivoen että tuo Harrowerin Tietyissä piireissä kuuluisi siihen, vaikuttaa mielenkiintoiselta.
PoistaPidin tästä Levyn romaanista ihan tajuttoman paljon ja nyt se valittiin lukupiirikirjaksi, joten pääsen lukemaan sen uudestaan, joka tuleekin olemaan tämän kirjan kohdalla erityisen kiinnostavaa. Henkilöhahmot, kuten kirjoitat, on aivan mahtavia. Ja se uima-allas, se on jotenkin tässä hirveän oleelllinen. Näen sen silmissäni tälläkin hetkellä tässä sulle kommentoidessani. Hyvin visuaalinen kirja.
VastaaPoistaKohta saan kirjastosta Hot Milkin ja hyllystäni löytyy "mustaa vodkaa" sekä Billy and the Girl. Em. riittänevät todisteeksi, että olen ihan myyty Levyn kirjoitustavasta. Saataispa lisää suomeksikin.
PS. Kiva kun kerroit Levystä taustatietoja, en tiennytkään, että hän on syntynyt Etelä-Afrikassa, ehkä siitä tulee jotain, joka näkyy hänen kirjoituksessaan.
Tämä on ihan mahtava. Ja on mulla jo omassa hyllyssäkin, nopea toimitus, muistaakseni lauantaina tilasin kustantajalta, eilen oli postilaatikossa.
PoistaLueskelin netistä taustatietoa, Etelä-Afrikka mainittiin monessakin jutussa, ainakin tässä Guardianin jutussa siitä on kerrottu: https://www.theguardian.com/books/2016/mar/19/books-interview-deborah-levy-hot-milk
Toivon että joku kääntää Levy'ä lisää, mun englanniksi lukeminen on niin toivottoman hidasta tahkoamista, etten juurikaan jaksa. Aina ajattelen, että pitäis, kai se kielitaito siitä vertyisi, mutta tekemättä se vaan tahtoo jäädä.
Oi, sinäkin tykästyit. Kirja oli kevääni yllätyshelmi.
VastaaPoistaKyllä, ihastuin ikihyviksi!
PoistaTässä on jotain sellaista "vanhanaikaista" tyylikkyyttä joka vetoaa minuun ihan täysillä. Kauheesti täällä nyt mietin miten selittäisin tarkemmin, mutta en taida osata. Upea teos!