Juliet riisuttuna

Juliet riisuttuna / Nick Hornby 
Juliet, naked ; suomentanut J. Pekka Mäkelä
WSOY, 2011, 357 s.


Juliet riisuttuna on kaksitahoinen romaani, ihan hienolla tavalla. Se on kepeä ja humoristinen, mutta tarinan pohjalla kulkee surumielinen, ajatuksia herättävä teema.

Annie ja Duncan asuvat Goolenessissa, pienessä pohjoisessa merenrantakylässä, jota edes parinsadan kilometrin päässä Lontoossa ei moni osaa asettaa kartalle. Annie työskentelee paikallisessa museossa ja Duncan opistolla, mutta kumpikaan ei nauti työstään, into on haipunut jo aikoja sitten ja ideat vähissä.

Pariskunta on kasvanut kiinni toisiinsa, mutta se ei johdu suuresta rakkaudesta. Pitkän parisuhteen takana on ennemminkin salakavala tottuminen tilanteeseen, jossa molempien elämä on juuri ja juuri siedettävää.

Mutta yksi intohimo tarinassa on ja se on ylitse muiden. Duncan on ollut jo nuorena innokas musadiggari ja fanittaa vieläkin täysillä Tucker Crowea, jo parikymmentä vuotta sitten musiikkibisneksen jättänyttä rockmuusikkoa. Kirjan hauskimmat parodiat kumpuavat juuri tästä pakkomielteestä. Netissä kokoontuvien  "crowologien" touhuja on kuvattu hirteisen hauskasti, samoin Annien tympääntynyttä suhtautumista miehen intoiluun.

Kun sitten vuosien tauon jälkeen Tucker Crowe julkaisee uuden albumin, käynnistyy myös Annien ja Duncanin elämässä aivan uudenlainen draama. Annie päättää hänkin osallistua crowologien nettisaitilla käytävään keskusteluun ja kuinka ollakkaan, hänen analyysinsä levystä kiinnittää itsensä maestron huomion! Tilanne on niin hälyttävän erikoinen, ettei Annie heti tohdi edes kertoa asiasta Duncanille.

Samaan aikaan toisaalla Duncan ajautuu suhteeseen uuden työtoverinsa kanssa. Kun Annie kuulee tästä, padot murtuvat ja kirjan nokkela juoni pääsee todella vauhtiin. Hauskojen tapahtumasarjojen lomassa pohditaan ihmissuhteita ihastumisista isyyteen melko rankallakin otteella. Otsikko riisuu raflaavasti kalseankauniin Julietin, mutta tosiasiassa, ennenkuin kirja on lopussa, hellyttävän alastomiksi jäävätkin kertomuksen miehet.

Kirjasta aikaisemmin ovat kertoneet mm. Anneli lukuvinkeissä ja Mika Rajatapauksissa

Kommentit

  1. Tämä odottaa kirjahyllyssäni!

    VastaaPoista
  2. Oi ihanaa, Hornbya! Minusta tuli aikanaan jalkapallofani luettuani herran kirjan Fever Pitch. :) Täytyy laittaa lukulistalle! Kiitos arvostelusta Erja!

    VastaaPoista
  3. Hyviä lukuhetkiä tiedossa, Päkä ja Linnea!

    VastaaPoista
  4. Kivaa, arvio tästä kirjasta! Olin pettynyt viimeksi Hornbyltä lukemaani kirjaan (Skeittari, mutta se olikin nuortenkirja) ja siksi vähän arastellut tätäkin. Lisäksi en ollut huomannut kenenkään lukeneen tätä, mutta nyt tämän sinun kirjoituksesi innostamana haluaisin lukea tämän vaikka heti. :)

    VastaaPoista
  5. Jenni, tämä oli kiva lukea, tyyli on niin hyvä. Tuli mieleen nuoruuden poikaystävät ja muutkin kaverit, joille musiikki oli henki ja elämä. Miksei vähän jotkut työkaveritkin musaosastolta, lämmöllä.

    VastaaPoista
  6. Erja, tosiaan, etsimättä tuli mieleen jotkut musaosaston tyypit... ;D Fanittamisen ja diggailemisen kuvioita on käsitelty herkullisen ironisesti, ei tätä voi hymyilemättä lukea.
    Minua kiinnosti myös Annien suhtautuminen rocktähteyteen, Tucker Crowen karismahan lopulta kuitenkin yhdisti hänet näihin molempiin miehiin.

    VastaaPoista
  7. Eeva, fanittaminen on kyllä mielenkiintoinen ilmiö kun sitä alkaa pohtia. Kaikkine puolineen, kun miettii nuorten kaukorakkauksia idoleihin, jalkapallohuligaaneja yms. Mitä kaikkea siihen oikein kanavoidaankaan?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti