Ankomsten


Ankomsten / Shaun Tan
Alkuteos: The Arrival
Göteborg : Kabusa, 2010
[124] s. : enbart ill.


Ankomsten on kaunis kuvaromaani, joka kertoo maahanmuuttajan tarinan. Kyseessä ei ole tavallinen sarjakuva, sillä kertomiseen ei ole käytetty lainkaan sanoja. Kuvat riittävät mainiosti.


Ruudut ovat ensikatsomalta valokuvamaisia, mutta lähempi tarkastelu osoittaa muuta. Mitä kauemmas kotoa joudutaan, sen kummemmiksi muuttuvat kuvat. Kaikki on outoa; kirjoitusmerkit, ruoka, tavat. Kaikkea symboliikkaa en edes ymmärrä, mutta ehkä se on tarkoituskin. Syntyy autenttinen kuva vieraasta maasta ja uudesta kulttuurista.


Kertomuksen tunnelma on hyvä ja toiveikas. On surullista, että perheen isän on pakko lähteä, mutta hän selviää matkasta. Kielitaidottoma tuntemattomassa paikassa on aluksi vaikeaa, mutta apua ja ystäviä löytyy vähitellen. Kun perhe taas yhdistyy ja asettuu taloksi, on heidän vuoronsa auttaa uusia tulokkaita.


Kirjan väritys pysyttelee rauhallisesti seepiassa, maltillisissa harmaan ja ruskean sävyissä. Valokuvamaiset ruudut luovat mielikuvan isoisästä kertomassa nuoruudestaan, pitkästä matkasta kauan sitten, rohkeudesta lähteä vanhasta maasta tavoittelemaan unelmaa, uutta turvallista paikkaa elää.


Vinkin kirjasta sain Kirjainten virran Hannalta, jutusta Sarjakuvasuosituksia, kiitoksia  vaan!

Kommentit

 1. Vaikuttaa kiinnostavalta, pitääpäs kaivella oman kirjaston hyllyjä!

  VastaaPoista
 2. Ihanan piristävä kirjabloggaus! Hyvä valinta - kiitos!

  VastaaPoista
 3. Erikoinen tuttavuus. Luen todella vähän sarjakuvaa, vaikka joukossa on varmasti paljon hyviä juttuja, joihin kannattaisi tutustua. Viimeksit taisin lukea syksyllä Nanna-sarjakuvaa.

  VastaaPoista
 4. Kiitos linkityksestä. Ihana, että pidit tästä tarinasta. Osasit hyvin kirjoittaa noista väreistä, itse en tajunnut ollenkaan kirjoittaa niistä.

  Minulla on tulossa pian samalta kirjailijalta uusi lukuvinkki. ;)

  VastaaPoista
 5. Tämä löytyy kyllä monesta kirjastosta, joissain voi olla myös alkuperäinen The Arrival, kielellähän tässä ei todellakaan ole väliä;)

  Mullekin sarjakuva on vähän tuntematon maailma, onneksi blogeista löytyy hyviä vinkkejä.

  Sarjakuvien varmaan paras puoli on se, että kun löytää uuden kirjan, vastassa voi olla melkein mitä tahansa. Sarjakuvan tekijöillä tuntuu olevan jotenkin laajempi skaala siinä mitä voi tehdä, ja on varmaan niinkin, että lukijan yllättäminen on monille ihan tavoite.

  Värit on mulle tärkeitä. Omasta pukeutumisesta sitä ei kyllä varmaan uskoisi, mutta nautin suunnattomasti kauniista väriyhdistelmistä ja aina on joku tietty sävy, jota halajan ja kaipaan. Tällä hetkellä se on kaakaonvärinen, ihan just tietyn verran valkoista täytyy olla mukana!

  Ja ihanaa saada uusi vinkki, ryhdynkin heti vakoilemaan!

  VastaaPoista
 6. Tämä on mennyt jostain syystä Hannan blogissa ohi, mutta onpa kerrassaan kiehtovan oloinen kirja!

  VastaaPoista
 7. Onpa ihana! Minä en vielä ehtinyt lukea tuota Hannan tekstiä mutta hauska että muuallakin näkee nyt sarjakuvia kuin siellä.

  Sinun arviosi tästä oli todella lämmin ja hurmaava (sekä sopi myös kauniisti blogisi vihreään teemaan!). Pitää pitää silmät auki tämän varalta.

  Aurinkoista toukokuuta sinulle, Erja!

  VastaaPoista
 8. Minun arviossa on useammasta sarjakuvasta kuvia, mutta kyllä tässä teoksessa on niin omintakeinen tyyli, että sen helposti joukosta erottaa. :)

  VastaaPoista
 9. Kielellä ei tosiaankaan ole väliä. Voi lukea myös ruotsiksi. ;)

  VastaaPoista
 10. Kuvien lisäksi Hannan jutussa on hyviä taustatietoja piirtäjästä, kannattaa lukea! Jotkut mukana olevista jännistä otuksista oli mullekin vähän tutun näköisiä, mietin, josko olen voinut jossain törmätä johonkin Tan Shaunin lastenkirjakuvitukseen?

  Kiitos paljon aurinkotoivotuksista, toivotaan että saataisiin taas pian lämmintä!

  VastaaPoista
 11. Onpa myös harvinaisen kaunis ja kiehtova kansi tuolla kirjalla!

  VastaaPoista
 12. Kansi on tosiaan hurmaava. Tuosta pikkukuvasta ei ehkä ihan kunnolla erota, mutta kirjan ulkoasu matkii vanhan, kuluneen, nahkaselkäisen valokuva-albumin ulkoasua.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti