Tulppaanitarhan lumo

Tulppaanitarhan lumo / Else & Vesa Leivo
WSOY, cop. 2011, 143 s.

Tämä kirja nappasi mukaansa tosi tehokkaasti! Oli tarkoitus vain katsella vähän ja palauttaa takaisin kirjastoon, mutta toisin kävi.  Ajattelin koko ajan, että luen vaan yhden sivun vielä... Sitä rataa meni koko kirja samana iltana, loppuun sijoitettuja lajikuvauksia en sentään ihan kaikkia tutkinut.

Kirja on kaunis. Kuvia on paljon, ne ovat hienoja ja havainnollisia. Taitto on tehty eloisasti ja tyylikkäästi, kirjaa on todella ilo katsella. Oivaa lahjakirja-ainestakin siis!

Mikään varsinainen oppikirja tai hakuteos ei ole kyseessä, mutta hienoa silti on, että mukaan on mahdutettu parin sivun pituinen hakemisto.

Teos on syntynyt hauskasti tekijäpariskunnan remonttiprojektin sivutuotteena. Vanhan puutalon entisöinnin, kattonuppien vääntämisen ja kuitulevyjen naulaamisen vastapainoksi tarvittiin jotain rauhoittavaa. Se löytyi puutarhasta, mullan mylläämisestä ja kasvien istuttamisesta.

Hirsitalon ympäristöön kaivattiin perinteisiä kasveja, erityisesti vanhoja tulppaaneja ja narsisseja. Tavoitteena oli helppohoitoinen niitty sipuli- ja mukulakasveineen.

Vaikka perinteisten kasvien ja työkalujen hankinta osoittautuikin melko haastavaksi, Else ja Vesa Leivo paneutuivat urakkaan antaumuksella. Tietoa kertyi kirjaksi asti; saamme lukea tulppaanien ja narsissien historiasta ja niiden viljelijöistä kuuluisine puutarhoineen. Myös kokemuksia sipulikasvien vaatimuksista ja viihtymisestä pohjoisilla kasvualueilla on mukana.

Kirjan lisäksi urakasta syntyi Villiniitty, puutarhayritys, joka keskittyy erityisesti harvinaisten sipulikukkien myyntiin.

Lue myös Leena Lumin arvio kirjasta.

Kommentit

 1. Tämä kuulostaa kyllä ihanalta. Haluaisin paneutua puutarhaani kunnolla, ja soimaan itseäni, kun tänä keväänä en ole saanut sitä itsestäni vielä irti (muiden) huolien vallattua mieleni. Mutta oli aika ihanaa, kun ensimmäistä kertaa viime syksynä istuttamieni sipulien ensimmäiset puhkesivat kukkaan jo viikkoja sitten.

  VastaaPoista
 2. Varmaan niitä tulppaaneja, sinililjoja sun muita rakastaa niin kovasti just siksi, että ne näkee ensimmäisinä talven jälkeen.
  Mä unohdin viime syksynä istuttaa ostamani sipulit. Harmitti kun löysin pussit jouluna, mutta sitten laitoin ne ruukkuihin. Nyt mulla on hienot kellarissa jo aikaisin kasvuun lähteneet tulppaaniruukut portaitten pielessä!

  VastaaPoista
 3. Erja, eikö olekin lumoava kirja. Kun valitsin äitienpäivän suosituksia, tämä oli heti ainoa puutarhakirjoista - lumon takia.

  Oletpas saanut aikaan sopivan blogi-ilmeen. Kaunista!

  Linkitän sinut omaan vastaavan arvsoteluuni. Kiitos!

  VastaaPoista
 4. Tätä puutarhakirjaa luki tosiaan kuin hyvää romaania, harvoin on historia kiinnostanut yhtä aidosti kun tässä!

  Blogin ulkoasun miettiminen ja eri mahdollisuuksien kokeilu on musta melkein yhtä hauskaa kuin kirjoittaminen. Ihanaa kun tällainen piirtotaidotonkin voi saada jotain nättiä aikaan.

  VastaaPoista
 5. Erja, taiteita harrastavana ison puutarhan omistajana, voin sanoa, että blogisi asu on nyt blogistanian hurmaavin!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti