Perkele : myytillisiä tarinoita

Perkele : kuusi kertomusta 1600-luvun loppupuolen Pohjolasta : myytillisiä tarinoita / M. A. Jeskanen
WSOY, 2011, 211 s.


Kirja sisältää kuusi vangitsevan mielenkiintoista sarjakuvanovellia, joissa vanha vihtahousu pikkupiruineen seikkailee ihmisten kiusana ja kauhuna. Tarinat sijoittuvat 1600-luvun Suomeen, useimmin  maaseudun rahvaan pariin.

Tyyli on ovela sekoitus modernia kerrontaa historiallisin höystein. Tarinat etenevät juohevasti ja tapahtumat tempaavat mukaansa, mausteena on sopivasti taikauskoa ja kummallisuuksia satojen vuosien takaa.

Kerronta on rehevää ja juonen käänteet yllättäviä. Juureva seksuaalisuus on koko ajan läsnä juuri niin luonnollisena kuin sen voi kuvitella keskiajalla kansan keskuudessa olleen.

Piirosjälki on rouheaa. Paikoitellen kuvat näyttävät jännästi vanhoilta puupiirroksilta, mikä vahvistaa historiallisuuden tuntua. Väreja ei ole käytetty, vaan vahvan graafinen mustavalkoisuus jatkuu läpi koko teoksen.

Jostakin luin, että tämä sarjakuvahelmi olisi saamassa jatkoa pikapuoleen, ehkä jo tänä vuonna. Tämä täytyy pitää vissisti muistissa!

Katso kirjan esittely tekijän sivuilta "The Darkest Pitts of Hell".

Kommentit

 1. Tämä kuulostaa tosi kiinnostavalta! Taidankin tehdä tästä kotikirjastolleni ensimmäisen testitapauksen... olen päättänyt alkaa kinuta sarjakuvia sinne :-)

  VastaaPoista
 2. Joo, suosittelen tätä kyllä.

  Ihmettelen vähän, kuinka onnistuinkin kirjoittamaan noin puisevan jutun näin mehukkaasta albumista. Oli varmaan vähän yli-innostunut olo ja siksi pakko pitää suitset kireällä...

  VastaaPoista
 3. Minulla on tämä hommattuna, olen jo aloittanutkin lukemista, mutta kirjapinot ovat niin kovat että katotaan missä vaiheessa ehdin lukemaan kokonaan...

  VastaaPoista
 4. Äh, liian nopea enter. Siis, kiitos tästä, innostava bloggaus!

  VastaaPoista
 5. Salla, mä näinkin jossain lainatun sun haltioitunutta huudahdustasi koskien jotain Jeskasen aikaisempaa työtä, täytyy etsiä sekin luettavaksi.

  Taitaa olla vähän samaa aihepiiriä; "Veri, veli ja hauta"

  VastaaPoista
 6. Ostin juuri sarjakuvafestivaaleilta kyseisen opuksen, ja luin tänään loppuun. Aivan järkyttävän hieno teos. Ja tekijä pölähti tietoisuuteeni ihan puskista. En ollut ikinä kuullutkaan koko Jeskasesta, vaikka nyt jonkin verran sarjakuva-alan tapahtumia seuraankin.

  VastaaPoista
 7. Minäkin pongasin tämän jostain ihan sattumalta, unohdin jo mistä.

  Tekijän aikaisempaa albumia ei ollut ainakaan meillä Turun kaupunginkirjastossa, mutta seuraava näyttää olevan jo hankinnassa. Sen nimi on "Santala : perkele osa II".

  VastaaPoista

Lähetä kommentti