Lumikko ja yhdeksän muuta

 Lumikko ja yhdeksän muuta : romaani / Pasi Ilmari Jääskeläinen
Atena, 2006, 322 s.

Nuori äidinkielenopettaja Ella Milana palaa kotiseudulleen Jäniksenselkään. Ja heti alkaa tapahtua outoja; oppilaan kirjastosta lainaama Dostojevskin Rikos ja rangaistus-kirjan juoni on mystisesti uudistunut! Ella koettaa selvittää syytä kirjaruttoon kunnankirjastossa, mutta yhteistyö viekkaan kirjastovirkailija Ingrid Kissalan kanssa päätyy umpikujaan.

Tarina tiivistyy entisestään, kun Ellan novelli julkaistaan paikallislehdessä. Jäniksenselän kuuluisuus, kirjailija Laura Lumikko kutsuu Ellan kymmenenneksi jäseneksi johtamaansa kirjalliseen seuraan. Ennen kuin Ella ehtii kunnolla tutustua kirjailijaan, tämä katoaa. Seuran muiden yhdeksän jäsenen avulla Ella kuitenkin pääsee jyvälle Laura Lumikon salaisuuksista ja Pelistä, joka on jäsenten salainen menetelmä hankkia tietoa ja materiaalia omiin kirjoihinsa.

Kirjan kiehtova tunnelma pitää otteessaan, moni on kertonut lukeneensa sen yhdeltä istumalta. Hauskan nyrjähtäneet tapahtumat kulkevat kuin veitsenterällä, mutta överiksi ei mennä. Kirjailija on blogissaan kertonut halunneensa tarkastella perimmäisiä kysymyksiä, mm. ihmisten identiteettiä ja keskinäistä riippuvuutta, julmuutta ja itsepetosta sekä todellisuuden perimmäistä luonnetta. Ehkä kirjan viehätys perustuukin juuri siihen, kuinka nämä syvälliset ajatukset kuultavat sujuvan tekstin läpi.

Kommentit