Kirjan kansa

Kirjan kansa / Geraldine Brooks
People of the book, suomentanut Arto Schroderus
Tammi, 2009, 420 s.

Australialainen konservaattori Hanna Heath saa elämänsä tilaisuuden; hän pääsee kartoittamaan arvokkaan  juutalaisen kirjoituskokoelman kuntoa. Työ vie Hannan sodanjälkeiseen Sarajevoon tutkimaan yli 500 vuotta vanhaa miniatyyrein kuvitettua haggadaa. Kirjan historia paljastuu vähä vähältä, johtolankoina mm. kirjan välistä löytyvät hyönteisen siipi, viinitahra ja suolakristalli. Nämä pienet jäämät kertovat kiehtovaa tarinaa ihmisistä, joiden kohtaloihin kirja on vaikuttanut.

Muslimit ovat suojelleet kirjaa toisen maailmansodan aikana natseilta Bosniassa, 1800-luvulla sillä on tehty kauppaa Wienissä, 1600-luvulla Venetsiassa alkoholisoitunut pappi on pelastanut sen inkvisition roviolta. Kun tutkimus pääsee 1400-luvulle asti, kirjan arvoitukset alkavat ratketa. Piilekö avain salaisuuksiin Sevillassa asuneen afrikkalaisen orjattaren kammiossa?

Kirja on omistettu kirjastonhoitajille, mikä on tietysti ihanan mairittelevaa, vaikken itse varsinaisesti olekaan osallistunut vaarallisiin kirjanpelastusoperaatioihin tai piilotellut aarteita kellareissa.

Kommentit

  1. Pidin kirjasta, vaikka hiukan samantyyppisiä on ilmestynyt viime vuosina aika runsaasti. Kirjailija on tehnyt taustatutkimukset esimerkillisesti ja osaa käsityönsä hyvin. Ei ehkä mikään elämää suurempi lukukokemus, mutta tarina vei mennessään. Ja esineen - juuri monimerkityksisen kirjan - vaiheet ja ihmiset sen ympärillä on aihe, joka jaksaa kiehtoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti