Shakespearen salaisuus


Shakespearen salaisuus / Jennifer Lee Carrell
Interred with their bones ; suomentanut Laura Jänisniemi
Helsinki, Bazar, 2010
524 s.

Taas yksi kirja sarjassamme bibliofiilit sankareina. Tässä päähenkilönä on nuori kirjallisuudentutkija ja teatteriohjaaja Kate Stanley. Kate on ohjaamassa Lontoon Globessa Hamlet-näytelmää, kun hänen vanha tutkijatoverinsa ottaa yhteyttä ja kertoo tehneensä järisyttävän löydön. Ennen kuin paljastuu, mikä tämä löytö on, teatterissa syttyy tulipalo ja sen yhteydessä löydön tehnyt Liz murhataan.

Kate ryhtyy selvittämään mysteeriä ja sotkeutuu murhien verkkoon. Murhat on tehty Katen ja Lizin tutkimuskohteen, Shakespearen, näytelmiä jäljitellen ja ajoittain Katekin on epäiltyjen listalla. Palapelin selvittäminen vaatii paluuta Shakespearen kadonneiden paperien äärelle.

Kirjan kirjoittaja on väitellyt alanaan Englannin ja Amerikan kirjallisuus ja viettänyt varmasti eräänkin tovin kirjastoissa ja arkistoissa. Niitä kuvataankin tarkasti ja rakkaudella.

Takatekstissä kerrotaan juonenkäänteiden vetävän vertoja Da Vinci -koodille, ja näin valitettavasti on asianlaita. Kirjan idea on äärimmäisen mielenkiintoinen; Lizin löytö liittyy vanhaan kysymykseen Shakespearen henkilöllisyydestä ja mittavan tuotannon alkuperästä. Tarina kuitenkin eksyy pikkudetaljitiedon luetteloksi. Toki nekin ovat mielenkiintoisia, mutta jos odottaa loppuhuipennukseksi jotakin huimaa fiktiivistä spekulaatiota aiheesta, saa pettyä.

Kommentit

  1. Höh, minä jo ehdin innostua, mutta ei taida sittenkään olla odotusten tasolla. Toisaalta, kaikki Shakespeareen liittyvä on mielenkiintoista ja luinhan minä juuri vampyyri-noita-tarinan jossa liikuttiin Elisabetin ENglannissa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole jättänyt kummoistakaan muistijälkeä tämä! Jos en olisi kirjoittanut mitään, saattaisin väittää etten ole koko kirjaa lukenutkaan...

      Poista

Lähetä kommentti