Blogistanian Globalia 2012

Blogistanian Globalia on kilpailu, jossa nostetaan esiin kotimaisten kirjabloggaajien valitsemia vuoden parhaita käännöskirjoja. Tarkoitus on lisätä kansainvälisen kirjallisuuden laaja-alaista lukemista ja käännöskirjallisuuden sekä kirjallisuuden kääntäjien arvostusta.

Karoliina julkistaa tulokset uudessa Kirjavassa kammarissa 4.2.2013.Tässä ehdotukseni vuoden 2012 Globalian voittajiksi:

Koch, Herman : Illallinen, 3 pistettä
Het diner, suom. Sanna van Leeuwen
Siltala, 2012, 339 s.

Tämän kirjan kohdalla olivat odotukseni taas päässeet nousemaan niin korkealle, että melkein pelotti aloittaa lukeminen; millainen pettymys olisikaan vastassa? Mutta eikä mitä, Illallinen lunasti kaikki odotukset, ellei peräti ylittänyt niitä!

Koch tasapainoilee taitavasti kipeiden aiheidensa parissa. Sisarkateudesta, narsistivanhemmista ja väkivaltaisuudesta kirjoittaminen vaatii melkoista tyylitajua, aiheet vetoavat niin voimakkaasti tunteisiin. Tarina  sukeltaa ihailtavan rohkeasti todella pimeisiin kohtiin ihmismieltä ja onnistuu silti välttämään kaikki mauttomat ylilyönnit.  Lue lisää...


Barnes, Julian : Kuin jokin päättyisi, 2 pistettä
The sense of an ending, suom. Kersti Juva
WSOY, 2012, 157 s.
Sarjassa Aikamme kertojia
Man Booker -kirjallisuuspalkinto 2011
"Kuinka usein ihminen kertoo elämänsä tarinan? Kuinka usein muuttelee sitä, koristelee, leikkelee sopivasti? Ja mitä pitemmäksi elämä venyy, sitä vähemmän on niitä, jotka voivat asettaa selonteon kyseenalaiseksi ja muistuttaa, että ihmisen elämä ei ole hänen elämänsä vaan pelkästään tarina, jota hän siitä kertoo. Kertoo muille, mutta - ennen kaikkea - itselleen."   Lue lisää...

DeWitt, Patrick : Sistersin veljekset, 1 piste
The Sisters brothers, suom. Tero Valkonen
Siltala, 2012, 348 s.

Olenkohan mahtanut koskaan ennen lukea lännentarinaa! Lapsena oli juhlaa jos telkkarista joku viikonloppu tuli länkkäri lännenmiehineen ja inkkareineen, mutta 70-luvun alkuun mennessä olin jo menettänyt kaiken mielenkiinnon kyseiseen genreen.

Sitäkin hauskemmalta tuntui nyt lukea deWittin veljestarinaa. Siinä on mukana kaikki tutut elementit ja lisänä vielä ovela humoristinen kierre.  Lue lisää...

Kommentit

 1. Barnes löytyy minultakin listalta - Illallinen vahva, mutta ei sitten kuitenkaan. Tuo lännentarina jäi minulta silmäilyksi, se verenroiske..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meinasi käydä hassusti, kun Veren ääriin myös pyrki kovasti listalleni, melkoinen lännentyttö olen nykyään...

   Poista
 2. Erja, tykkään niin listastasi♥ Tässä on saanut eniten jännätä, monesko sija tulee Illalliselle ja monesko Kuin jokin päättyisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ne on olleet aika hyvin esillä, hienoa! Murakami ja Heivoll myös, jännittävää nähdä kuinka käy :)

   Poista
 3. Illallinen melkein tuli mullakin parhaisiin, mutta ihan lopuksi karsiutui. Barnes nousee koko ajan lukulistalla ylemmäs"

  VastaaPoista
 4. Melkein kaduttaa, etten laittanut Barnesia ykköseksi! Tai jotain muuta, hyviä kirjoja on niin paljon, mutta ehkä en nyt ala stressaamaan tästä :)

  VastaaPoista
 5. Illallinen löytyy minunkin listaltani. Sistersin veljekset onkin mennyt minulta aiemmin kokonaan ohi, kiinnostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sistersit on upea ja piristävä erikoisen aiheen takia, kannattaa lukea.

   Poista
 6. Hieno lista :) Illallinen oli minullakin ja Barneskin melkein ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, mulla oli Heivoll melkein, tai siis se oli, mutta vaihdoin :)

   Poista
 7. Voi että, pitääkin ottaa Illallinen pian lukuun... se on varsin suosittu tässä kisassa :-)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hyvä, ja uskon että tykkäät, jos yhtään olen oppinut makuasi tuntemaan :)

   Poista
 8. Kiinnostava tuo kolmanneksi tullut kirja. Illallista en ole vielä lukenut. Barnes taas, vaikka hieno kirja onkin, tuli kai luettua väärään aikaan, kun en saanut siitä otetta haluamallani tavalla.

  Kivasti kyllä on hajontaa näissä kirjalistoissa. Iloitsen aina, kun vastaan tulee joku ihan uusi kirja, siis sellainen, mikä ei ole vielä muilla listoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sistersin veljeksiä suosittelen lämpimästi, ja uskon että deWittiltä tulee vielä lisääkin hyvää luettavaa, ja varmasti jotain yllättävää vielä kaiken lisäksi.

   Ja juu, paljon muistutuksia ja uusiakin hyviä vinkkejä tuli taas, nämä on tosi kivoja nämä äänestykset!

   Poista
 9. Vielä tässä tutkailen näitä listoja sunnuntai-illan ratoksi... Pyörittelin Sistersin veljeksiä kädessäni taannoin kirjastoreissulla, mutta vielä se jäi hyllyyn. Nyt sait kyllä ihan tosissani kiinnostukseni heräämään, pitäneekin lainata se ensi kerralla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä on kiva tutkailla! Ja ota ihmeessä Sistersit lukuun, se on monella tavaa positiivisesti poikkeuksellinen kirja.

   Poista

Lähetä kommentti