Joku on nukkunut vuoteessani / Kristiina Lähde


Joku on nukkunut vuoteessani / Kristiina Lähde
Teos, 2012, 220 s.

Eräänä aamuna herätessään nainen löytää sängystään vieraan miehen. Aika pian alkaa vaikuttaa siltä, että mies asuu samassa asunnossa, on asunut jo jonkin aikaa.

Kun kuulin tästä upean mielipuolisesta alkuasetelmasta, kiinnostuin. Sitten kirjailijaa haastateltiin aamutv:ssä ja mielikuva muuttui. Tarina alkoi vaikuttaa oikealta kliseiden sumalta: mies ei puhu, nainen ja mies eivät kohtaa, parisuhde on kulissi ja puolisot  kaavoja toistavia robotteja. Eipä paljon kiinnostanut enää, mutta olin varannut kirjan jo aiemmin ja kun se tuli, aloin kuitenkin lukea. Onneksi! Mitään näin mielenkiintoista, hauskaa ja ajatuksia herättävää en ole nimittäin lukenut pitkään aikaan.

Tarinan juonikin on nokkela, mutta parastaan romaani tarjoaa silti kappale- ja lausetasolla. Kieli on kirkasta ja kaunista ja kerronta polveilee mitä hienoimmissa ajatusrakennelmissa. Ideat ovat  tuttuja ja tunnistettavia,  asioita joita varmasti monet meistä ovat joskus tulleet pohtineeksi, mutta repeävät usein aivan uusiin, jopa absurdeihin ratkaisuihin. Lisäksi tarinassa on paljon avoimiksi jääviä alkuja, vihjeitä joiden varassa lukijan on mukava antaa mielikuvituksen laukata ja tehdä omia tulkintoja. Materiaalia on pienestä sivumäärästä huolimatta niin paljon, että uskon kirjan kestävän, jollei peräti vaativan, useammankin lukukerran.
"Kahvilan ikkunasta näkyi rautakaupan luonnollisen kokoinen mutta valitettavan kaksiulotteinen ovensuumainos, joka esitti vantteraa vaaleaa miestä valkoisessa haalarissa ja tela kädessä. Pahvimies näytti puuhakkaalta ja onnelliselta. Rosa hätkähti. Ei kai se ollut? Ei sentään. Hänen kotiinsa ilmestyneellä miehellä oli terävämpi nenä ja litteämpi vatsa. Pahvinen remonttimies oli rotevampi ja otti selkeästi kontaktia ympäristöön. Unelmoitko remontista? hän kysyi. Näyttääkö kotisi siltä kuin haluat kotisi näyttävän? Viihdytkö seiniesi sisällä? Mies tuntui puhuvan Rosalle, eikä kysymyksiä päässyt pakoon, vaikka joi kaksi pientä teetä lisää ja yritti tyhjentää päänsä naistenlehteä pläräämällä. Tuon kanssa voisin muuttaa saaristoon ja ryhtyä louskuttamaan räsymattoja tietokoneen sijasta. Ajatuksia oli toivottoman vaikea pitää kasassa - miten hän nyt fantasioi toisesta miehestä, kun yhdestäkin pitäisi päästä eroon!"
Asetelman kliseisyyskin alkoi lopulta tuntua hyvältä ratkaisulta. Se haastaa kiistämään ja pohtimaan, miettimään sitä, mitä itse pitää ihmissuhteissa tärkeänä ja tavoittelemisen arvoisena. 

Romaanin taidokas kokonaisuus sai minut kiinnostumaan myös Kristiina Lähteen muusta tuotannosta. Häneltä on aikaisemmin julkaistu ainakin kaksi runokokoelmaa, Neulametsä vuonna 1999 ja Bunsenliekki 2004.

Kirjasta on kirjoitettu myös blogeissa Kulttuuri kukoistaaAmman lukuhetkiPeriaatteessa kirjoistaTea with Anna KareninaUnni lukee ja Oota, mä luen tän eka loppuun.

Kommentit

 1. Minusta tuntuu, että olen varmaan ainoa, joka on jäänyt tälle aika kylmäksi :) Vaikka oli tällä erinomaiset hetkensä ja ajatuksensa, mutta jotenkin en vain sitten tajunnut koko kirjaa. Olen ihan samaa mieltä siitä, että tämä pitäisi lukea toiseen kertaan, sitten avautuisi varmasti paljon paremmin. Valitettavasti itse olen niin hämyvastainen lukija, että tuskin tähän uudestaan tartun :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taitaa olla ihan päinvastoin, tykkään siitä että tarinassa jää jotain auki, vähän salaperäiseksi niin ettei siitä saa ihan selväpiirteisesti kiinni, mutta voi silti aavistaa kaikenlaista ;)

   Mutta Amma, et ole ainoa kylmäksi jäänyt, juuri tänään lounaalla yksi työkaveri kertoi jättäneensä tämän kesken kun ei yhtään kiinnostanut.

   Poista
 2. Ai että, kiitos kirjavinkistä Erja! Taidan laittaa tämän varaukseen, kuulostaa kiinnostavalta ja tekstinäytteen perusteella pidän Lähteen tyylistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin minut tämä imaisi ihan täysillä maailmaansa, pidin kirjasta tosi paljon.

   Suurimman osan ajasta saatoin kyllä olla vähän pihalla siitä, mitä haluttiin sanoa, muttei se haitannut. Saipahan miettiä, mitä itse haluaisi sanoa samasta aiheesta :)

   Poista
 3. Hyvän huomion teit tuosta kliseisyydestä. Kliseethän ovat kliseitä juuri siksi että ne ovat niin monelle tuttuja... tämä kirja kiehtoo, en tiedä vielä kiehtooko tarpeeksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä on sellainen jännä ristiriita siinä, että kirjan juoni tavallaan perustuu kliseeseen, mutta sitten tarkemmalla tasolla kerronta on kaikkea muuta kuin kliseistä. Ja kyllähän juuri tuo päällyskuvio teki minullekin tästä hieman haastavan lukea, mutta kun pääsin yli hienoisesta ärsyyntymisestä, nautin täysillä!

   Poista
 4. Minusta tämä oli todella hyvin kirjoitettu kirja, kuten sinäkin toteat, mutten kuitenkaan tälle täysillä lämmennyt. Jollain tasolla pidin aika paljonkin, mutten silti pidä kirjaa erinomaisena. Hienosti kirjassa kyllä kuvataan parisuhteessa ilmenevää vierautta, puhumattomuutta, odotuksia yms. Ehkä kirja vaatisi sen toisen lukukerran. Arviokin jäi kirjoittamatta, koska en oikein osannut muotoilla kirjan herättämiä ajatuksiani sanoiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa vaan, olinko itse eilen ymmällä kun en oikein tiennyt, mitä kirjoittaisin! Pieniä ajatuksenpätkiä risteili mielessä vaikka kuinka, ihan liikaa jäsennettyyn referaattiin. Jutusta ei taida ilmetä oikeastaan kirjasta paljoakaan. Toisaalta en halunnutkaan rääpiä esiin kirjan hienouksia, ne on niin upeaa jokaisen löytää sieltä itse.

   Ja ymmärrän kyllä senkin, ettei tästä innostu. Itsekin aluksi ajattelin, että ohhoijaa, taas yksi sekopäinen ahdistunut täydellinen paisti, mutta jostain syystä siitä sitten kuitenkin kehittyi ihana väittely kirjan kanssa ja äkkiä olinkin ihan myyty!

   Poista
 5. hei mukavaa kun innostuit tästä! minullekin lukukokemus oli tosi positiivinen. - kuten sanoit, hauskaa, mielenkiintoista ja ajatuksia herättävää - raikkaan erilaista moneen muuhun verrattuna. Ja voi että toi nimi vaan toimii loistavasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tosiaan innostuin. Aion seuraavaksi lainata Bunsenliekin.

   Ja tuo nimi, tosiaan, sekin viittoo hienosti aika moneenkin suuntaan.

   Poista
 6. Tämä siirtyi luettavien listalle kustantajan kuvastosta, mutta en ole vielä tähän tarttunut. Jo pelkästään nimi herätti kiinnostukseni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan vain tuosta kuvasto -sanasta tulee mieleen ainoa juttu mistä en tässä kirjassa tykännyt; kansi on aika ruma!

   Miksi se on tuommoinen, onko siinä jotain symboliikkaa joka ei avaudu minulle?

   Poista
  2. Vaikea kommentoida kantta kun en ole lukenut kirjaa... Ensimmäinen ajatus on, että hajoaako päähenkilön elämä palasiksi kuten kannen jäälautta/peili? Minua kansi ei häiritse :)

   Poista
  3. Jotain tuommoista minunkin mieleen tuli, mutta varsinkin nuo taustan kashmir-kuviot vaivaavat mieltä ;)

   Poista
 7. Minulla on välillä leimahtanut kovakin kiinnostus tätä kohtaan, sitten olen unohtanut koko kirjan olemassa olon ja sitten taas kiinnostunut :) Kyllä taidan tämän lukea kunhan kirjastosta saan käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lue ihmeessä Susa, uskoisin että tykkäät. Tässä ei ole mitään kovin vetävää tarinaa, mutta kaunista kieltä ja mielenkiintoisia huomioita arkielämän asioista sitäkin enemmän.

   Poista
 8. Mie lämpenin tälle! Ei tämä minulle kliseinen ollut, ei lainkaan. Jotenkin kirjan unenomainen asetelma valtasi minut täysin. Tuli sellainen epätodellinen olo itsellekin.

  Erinomainen löytö tämä Lähde!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, löytö tosiaan, toivottavasti seuraa vielä monta muutakin romaania!

   Poista
 9. Hei, mahtavaa että tämä palautui mieleeni. Näin tuon saman pätkän aamutelkkarissa ja mietin, että tuo pitää testata. Mutta unohtui sitten, kun luettavien lista vain kasvaa... nyt laitan tämän listalla eteenpäin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kirjoja on niin ihanan paljon, aina välillä joku meinaa pudota listoilta kokonaan, mutta hyvä ettei tämä kuitenkaan tällä kertaa :)

   Poista
 10. Juuri tuosta kielestä miekin nautin - ihan kuin teksti virtaisi todella lähteestä. :) Hieno kirja, jonka juonikuvaus onnistuu antamaan ihan vääränlaisen kuvan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Virkistävä lähde! Ja tosiaan kirjassa oli paljon enemmän mitä osasin odottaa.

   Poista
 11. No nyt kommentoin, kun sain tämän luettua. Näin ne maut eroaa :D Tämä ei ollut yhtään minun kirjani. Enkä tajunnut tuossa kielessäkään mitään erikoista!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti