Luovan kirjoittajan työkirja / John Gillard


Kirjoittaminen on nykyisin suosittu harrastus, päätellen siitä kuinka paljon erilaisia luovan kirjoittamisen oppaita julkaistaan. Niitä on mukava lueskella, mutta aika usein minulta jäävät niissä ehdotetut harjoitukset tekemättä. Aikeita kyllä on, mutta jotenkin se tekeminen silti unohtuu ja sitä huomaa kirjoittelevansa vaan niitä näitä, tai niitä samoja mitä ennenkin.

John Gillardin Luovan kirjoittajan työkirja on jotenkin jäntevämmän oloinen kuin tavanomaiset kirjoitusoppaat. Se jakautuu pariinkymmeneen osaan, joilla kullakin on oma kirjailijansa harjoittelijalle esikuvaksi. Kappaleet alkavat parisivuisella kirjailijaesittelyllä, joissa on mukana lyhyet elämäkertatiedot, pienet esittelyt pääteoksista ja kevyttä analyysia kirjailijan tyylistä. Kutakin kirjailijaesittelyä seuraa kolme harjoitusta, jotka on suunniteltu niin, että harjoittelija pääsee hyödyntämään juuri oppimiaan tyyliseikkoja. Aika innostavaa!

Esittelyt alkavat Virginia Woolfista ja etenevät mm. Kafkan, Hemingwayn ja Vonnegutin kautta kohti nykyaikaa. Suomennosta on täydennetty kahdella kotimaisella kirjailijalla, mukaan ovat päässeet Katja Kettu ja Anja Snellman.

Harjoitukset vaikuttavat helpoilta toteuttaa ja työkirjaan on varattu tilaa muistiinpanoille. Sekä esittelyt että harjoitukset näyttävät minusta sellaisilta, että ne soveltuisivat loistavasti esim. lukion kirjallisuuden opetukseen. Toki näitä itsekseenkin voi tehdä, mutta hyvän äikänmaikan syventävien tietojen ja keskustelun jälkeen harjoittelu olisi varmasti vielä antoisampaa.

Luovan kirjoittajan työkirjaan ovat tutustuneet myös TuijaUlla ja Maria.Gillard, John: Luovan kirjoittajan työkirja :
20 kirjailijaa, 70 sormiharjoitusta

Creative Writer's Notebook :
20 Great Authors & 70 Writing Exercises,
suom. Urpu Strellman
Suomalaisten kirjailijoiden osuudet laatinut Jani Saxell
Art House 2017, 192 s.

Kommentit

 1. Napakasti kerrot sormiharjoittelukirjasta. Minustakin kirja vaikuttaa käyttökelpoiselta harjoituskirjalta kirjoittamisesta kiinnostuneille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu. Aikomus on vakaa tehdä harjoitukset, nyt ei vaan ainakaan viikkoon ehdi :)

   Poista
 2. Kiinnostavaa! Pitäisi varmaan hakea puhtia omaan kirjoitteluun jostain oppaasta... Tuo vaikuttaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin nuo tehtävät vaikuttavat kivoilta, eivät ole kovin työläitä.
   Ja kirjan ulkoasu on viehättävä, ihan omiaan innostamaan puuhailuun tekstien parissa. Varmasti ainakin kaikki jotka muutenkin tykkäävät kaikenlaisista päivä- ja muistikirjoista, ihastuvat tähän.

   Poista
 3. Tämä kutkuttaa mua kovasti, taidan sen jossain välissä hankkia. Mitä arvelet, olisiko kokonaan kotimaisesta kirjailijajoukosta tehtävissä samanlainen teos?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No varmasti!

   Sitähän voisi vaikka ideoida lisääkin, jos kirjailijat olisi nykykirjailijoita ja haluaisivat olla mukana kertomassa työstään ja keksimässä sopivia tehtäviä.

   Poista

Lähetä kommentti